Avfuktare som förebygger fuktskador

En allt vanligare rubrik i våra nyhetsmedier idag handlar om fuktskador på våra förskolor. Ett tufft väder, läckande rör och dåligt eftersatta konstruktioner kan vara orsaken. Fuktskador kan resultera i mögel som man bör se extra allvarligt på. Barnen kan få astma och andra luftvägsbesvär och upptäckts fukt- eller mögelskador bör det åtgärdas snabbt, men det kan bli mycket dyrt. Nu behöver kommunerna arbeta förebyggande mot fuktskador, exempelvis genom att placera avfuktare där man vet att risken är stor.  

Såhär kan en avfuktare se ut. Källa: Arctus Nortic

Det är vårt utomhusklimat som ställer till det för vårt inomhusklimat. Nordens extrema väderskiftningar med snösmältningar och fuktig sommarvärme skapar mycket problem för vår inomhusfuktighet. På förskolor dras vi ständigt in blöta kläder och mycket får inte plats i torktumlarna. En bra luftfuktighet inomhus håller borta fukt- och mögelskador men det är inte alltid lätt att hålla efter och vädra i arbetet där. Avfuktare arctusnordic.se är ett alternativ för den som vill köpa en avfuktare anpassat till det nordiska klimatet och fungerar bra att ha i en lokal där det är av extra stor vikt att luften har bra kvalitet för de små lungorna.

Mögel- och fuktskador runt om på förskolorna

Vi läser det senaste nytt och tidningarnas rubriker verkar fullkomligt svämma över av rapporter om fuktskador och mögel på våra förskolor runt om i landet. I Mjölby har de anställda klagat på dålig inomhusluft och äntligen har en utredning kommit fram till att det är omfattande skador som måste åtgärdas snabbt. På en förskola i Värnamo behöver alla golv rivas upp för att komma till bukt med de dolda mögelskador som visat sig efter att personalen klagat på dålig lukt. I Uppsala fann man att ytterväggarna på förskolan börjat mögla och man var därför tvungen att omedelbart sätta igång en sanering. Fuktskadorna kan uppstå både i nya och gamla byggnader, och för att undvika att det går flera åt för utredningarna att komma till skott är det lika bra att arbeta förebyggande.

Så arbetar du preventivt mot fukt

I många fall är det svårt att arbeta preventivt mot fukt då själva problemet kan ligga i husets konstruktion. Krypgrund och vind brukar vara platser där det samlas fukt och mögel. För att komma åt orsaken till mögel- och fuktskador blir det därför lättare att se vad som kan vara bra att göra för att undvika dem från första början. En vanlig orsak till fuktproblem är att luftfuktigheten är för hög i en fastighet. Därför är det viktigt att från början ha en avfuktare som kan se till att luftfuktigheten hålls på bra nivå. Se också till ha ett bra ventilsystem samtidigt som huset är välisolerat.

För att få ut det mesta av avfuktaren bör du också följa de instruktioner som finns i den medföljande manualen. En välskött avfuktare håller betydligt längre och arbetar mycket mer effektivt än en avfuktare som aldrig blir tömd. Det är enkelt att sköta dem. Rucka inte på kvaliteten när du ska välja avfuktare utan köp en svensktillverkad stabil avfuktare där energibesparing och effektivitet är centrala för framställningen.