Håll förskolan ren från bakterier

Det nya coronaviruset har förändrat verksamheten i skola och förskola. Frånvaron har varit hög hos barn och personal som drabbats av sjukdomen, och nya hygienrutiner har blivit viktiga för att hålla smittan borta.

För att minska virusets framfart har Folkhälsomyndigheten gått ut med tydliga rekommendationer. Bland dessa finns att hålla en god hygien och minska smittspridningen genom att hålla lokalerna rena och fräscha. Många förskolor har därför köpt in extra desinfektionsmedel. Ett bra sortiment av produkter för renhållning går att hitta på https://www.kontorsgiganten.se/desinfektion-desinfektionsmedel-c-5210000_5217100_5217120.html som har en stor mängd desinfektionsmedel. För att kunna använda ytdesinfektionsmedel i de områden av förskolan som behöver desinficeras är det också bra att köpa plasthandskar, som både skyddar mot virus och som även hindrar händerna från att torka ut.

Förändringar i verksamheten

I Sverige har förskolor och grundskolor hållits öppna under coronapandemin, medan flera andra länder har stängt ner skolorna skriver Svenska Dagbladet som publicerat en rad artiklar i ämnet. Med tiden har skolorna öppnats igen i flera länder efter många veckor då undervisningen har skett på distans. När eleverna har återgått till skolan har de fått följa nödvändiga försiktighetsåtgärder som att hålla avstånd, tvätta händerna noggrant och använda munskydd.

Köp in rätt produkter

Folkhälsomyndigheten har gått ut med ett antal råd till allmänheten om hur de bäst kan undvika smitta. Dessa råd är förstås också viktiga att följa för personalen på förskolan. Myndigheten rekommenderar att:

  • Stanna hemma vid sjukdomskänsla
  • Var uppmärksam för symtom på corona
  • Tvätta händerna ofta och regelbundet

När det inte finns någon tvål eller vatten tillgängligt går det bra att använda handsprit som har en alkoholhalt på minst 60 %. Vid hostningar och nysningar går det att förhindra smittspridning genom att täcka för munnen med en näsduk eller genom att kväva hostningen eller nysningen i armvecket. Det är också viktigt att undvika att röra sig i ansiktet, framför allt näsan, munnen och ögonen där slemhinnorna finns. Detta eftersom smittan främst sprids via slemhinnorna. Symtom på corona som är viktiga att hålla uppsikt över är hosta och feber. Andra symtom på sjukdomen är snuva, andningspåverkan, nästäppa, halsont, illamående, huvudvärk samt led- och muskelvärk.