Nya barn på våra förskolor

I dag skriver vi om den stora grupp ensamkommande flyktingbarn som anländer dagligen till Sveriges städer och hamnar. Hur hanteras detta och vad kan man göra i förskolan för att få plats med alla?

Familj teckningJa, som de flesta vet är det lite av ett krisläge, inte minst för de som kommer över hav och land i jakt på säkerhet, men även för lamslagna svenskar som nu försöker reda ut situationen och få till med boende åt alla. Läget är alltså skarpt, och det på flera områden som är kringliggande. Bland annat måste stat och kommun samarbeta närmare än någonsin för att klara av detta, men även andra delar av samhälle där särskilt skola och arbetsmarknad blir berörda, samt givetvis de svenska barnen på förskola, dagis och fritids som behöver förstå vad som händer.

Ibland annat Dalarna är det rekordmånga ensamkommande flyktingbarn som anländer, och däribland finns alla åldrar från mindre barn upp till tonåringar. Redan i augusti var det över 400 stycken, nu i december lär det vara många fler. Migrationsverkets generaldirektör gick tidigare ut med uppgifterna om att det är närmare 12 000 ensamkommande som beräknas att anlända till Sverige år 2015, så en hel del alltså. Förra året sökte 7000 asyl, för ett decennium sedan var det endast 500 personer. Mer om detta kan vi läsa om i DT.

Fler skolor måste ta emot flyktingbarn

I Dagens Nyheter kan vi läsa hur Sveriges utbildningsminister Gustav Fridolin uppmanar samt varnar att fler skolor helt enkelt måste ta emot elever som flyr till Sverige, segregationen är bred och det behöver spridas över hela landet.

Sedan krävs det ju även att många lärare får den pedagogiska kunskap som krävs för att hjälpa de många barn som flytt när de nu börjar skolan, traumatiserade och kanske på en plats som vi inte kan begripa. Ett förslag är att gå igenom problematiken på en lärarkonferens, man kan boka konferens så att den sker i närområdet och kan ske snabbt men ändå på ett professionellt och välfungerande sätt.