Skolan behöver ytterligare 12 miljoner kronor

Skolorna i Ängelholm är under press eftersom att befolkningen ökar i rasande fart i takt med de flyktingar som kommunen tar emot, och alla dessa människor har precis som vi rätt till både bostad och skola – därför ber kommunen nu om ytterligare 12 miljoner till skolorna för att klara av att pressen.

Sparegris spargris spara myntTidigare har vi skrivit om hur ensamkommande flyktingbarn i förskoleålder orsakat smärre panik på landets alla förskolor och skolor i takt med att platser till alla barn bara minskar och resurserna för att utöka inte finns. Det är något som är liknande den situation som Ängelholms skolor nu står inför, skolan vill hjälpa men finanserna räcker inte till att täcka de resurser som krävs. Att få alla att få plats i skolorna är, enligt välfärdsnämndens ordförande BrittMarie Hansson, en jätteutmaning att ta sig an när situationen ser ut som den gör, skriver Helsingborgs Dagblad. Till tidningen säger hon bland annat att det i dagsläget inte finns finanser att omfördela i från välfärdsnämndens redan tajta budget, och menar att man inte kan lägga ner en skola för att istället satsa på en annan, och det är av den anledningen som man nu önskar ytterligare 12 miljoner kronor för att kunna lösa problemet.

Kan finnas pengar från Migrationsverket

Vad man inom välfärdsnämnden menar är att pengarna inte nödvändigtvis behöver komma från någon annan verksamhet inom kommunen med bättre ekonomiska utgifter. Istället menar man att det går att se till så den peng som medföljer i form av statligt bidrag för varje flykting som Migrationsverket placerar i en kommun kan vara lösningen. Denna schablonersättning är nämligen just nu i en förändringsprocess då denna håller på att justeras. Av detta bidrag tilldelades Ängelholm kommun totalt 11 miljoner kronor i fjol, men dessa pengar har fortfarande inte nått ut i välfärdsnämndens verksamhet.

Varför just 12 miljoner kronor extra?

Anledningen till att man ber om just 12 miljoner kronor är för att man enligt en prognos från Migrationsverkets sida om hur många flyktingar man planerar att just placera i denna kommun under det kommande året. Som prognosen ser ut är det totalt 165 ensamkommande flyktingbarn och 98 andra individer, något som också bidrar till att skolorna måste planera ordentligt för att alla ska få plats. Om bidraget om 12 miljoner kommer beviljas är dock ännu oklart.